تاریخچه چاپ صنعتی و انواع آن

تاریخچه چاپ صنعتی

ظهور چاپ صنعتی تحول و انقلاب بی‌سابقه‌ای را در صنعت چاپ به وجود آورده است. صنعت چاپ در حالت کلی قدمتی چندهزارساله داشته و از گذشته تا کنون همواره مورد توجه انسان‌ها بوده است. اگر به محیط پیرامون خود دقت کنید به راحتی می‌توانید به میزان گستردگی و اهمیت چاپ صنعتی پی ببرید، چراکه در طی چندین دهه اخیر انواع پاپ صنعتی بیشتر از هر زمانی در جامعه بشری مورد استفاده قرار گرفته است. دقت به تاریخچه چاپ صنعتی می‌تواند به شما دیدگاهی دقیق و کامل درمورد اهمیت و جایگاه فعلی این نوع صنعت ارائه دهد، ما در این مقاله تاریخچه چاپ صنعتی و انواع آن را به شکلی واضح و کامل شرح می‌دهیم تا شما هم بتوانید درباره این صنعت گسترده و بسیار مهم اطلاعات جامعی کسب کنید.

 

تاریخچه چاپ صنعتی و انواع مختلف آن

تاریخچه چاپ صنعتی در زندگی بشر

پیش از پیدایش هر روش چاپی انسان‌های اولیه با استفاده از حکاکی بر روی متریال‌های طبیعی مختلف از جمله چوب و سنگ به نوعی به استقبال چاپ صنعتی رفته‌اند. تاریخچه چاپ صنعتی به هزاران سال پیش از میلاد باز می‌گردد؛ به گونه‌ای که از خشت‌های گلی به عنوان اولین روش چاپ استفاده می‌شد.

گوتنبرگ محقق و دانشمند برجسته همواره در پی این بود که روشی جدید و البته پیشرفته را برای چاپ ابداع کند. او بعد از سال‌ها تلاش توانست روشی مناسب و کاربردی را برای انتقال هر یک از کلمات و حروف الفبا اختراع کند. به زبانی ساده‌تر تاریخچه چاپ صنعتی در کشور ایران به دوره حکومت هخامنشیان بر می‌گردد.

واژه چاپ برای نخستین بار در قرن هفتم به شکل روتین و متداول مورد استفاده قرار گرفت. چاپ سنگی و تصویری از اولین نمونه‌های چاپ صنعتی هستند که امروزه به شکلی پیشرفته‌تری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع چاپ صنعتی

چاپ صنعتی از گذشته تا کنون رشد و توسعه چشمگیری داشته است، البته انواع چاپ صنعتی از دیرباز موجود بوده و امروزه با اعمال تغییرات گسترده به پرکاربردترین روش‌های چاپ تبدیل شده‌اند. از متداول‌ترین انواع چاپ صنعتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چاپ تامپو
  • چاپ دیجیتال
  • چاپ افست
  • چاپ سیلک
  • چاپ فلکسو
  • چاپ سیلک اسکرین

هر یک از روش‌های مختلف چاپ صنعتی فوق تاریخچه و قدمت خاص خود را دارند. در ادامه تاریخچه انواع چاپ صنعتی را به صورت کامل مورد بررسی قرار می‌دهیم.

 

انواع چاپ صنعتی

تاریخچه چاپ صنعتی: چاپ تامپو

چاپ تامپو یکی از روش‌های متداول در چاپ صنعتی است، توجه به این روش در تاریخچه چاپ صنعتی اهمیت زیادی دارد. در حقیقت تاریخچه چاپ صنعتی تامپو به دهه 1960 میلادی بازمی‌گردد. در آن زمان اولین دستگاه چاپ تامپو توسط شخصی به نام فیلیپ ویلفرد در کشور آلمان ساخته شد. این دستگاه منجر به ظهور چاپ تامپو و کاربرد گسترده و جایگاه مهم امروزی آن در عرصه چاپ صنعتی شد.

البته چاپ تامپو از آن زمان تا به امروز تغییرات زیادی داشته است، برای نمونه در همان دهه 1960 میلادی با استفاده از پد سیلیکونی ولکانیزه سرد و جوهرهای حلال به شکلی نوین‌تر استفاده می‌شد. در روزهای پایانی قرن بیستم دستگاه‌های مخصوص چاپ تامپو با استفاده از سیستم‌های درایو از نوع زنجیره‌ای به کار رفته و بعد از گذشت چند سال موتورهای الکتریکی و برقی جایگزین سیستم‌های درایو شد.

چاپ صنعتی در اواخر دهه 1970 میلادی در کشورهای اروپایی به اوج توجه خود رسید، به گونه‌ای که در آن زمان بسیاری از مدیران کسب‌وکارها برای چاپ لیبل روی محصولات خود از این روش استفاده می‌کردند.

 

تاریخچه چاپ صنعتی تامپو

تاریخچه چاپ صنعتی دیجیتال

چاپ دیجیتال یکی دیگر از مهم‌ترین روش‌های چاپ صنعتی است. تاریخچه چاپ صنعتی دیجیتال به دهه 1990 باز می‌گردد. به عبارتی اولین دستگاه‌های چاپ دیجیتال در سال 1990 میلادی به بازار جهانی عرضه شده است. مانند انواع روش‌های چاپ صنعتی، چاپ دیجیتال نیز در گذر زمان تغییرات و پیشرفت گسترده‌ای داشته است. در سال 1993 اولین چاپ دیجیتال رنگی نیز با نام مجله ایندیگو ساخته شد، این تکنولوژی توانست انقلاب عظیمی را در عرصه چاپ صنعتی به وجود آورد.

اما دستاوردهای عظیم در تاریخچه چاپ صنعتی دیجیتال تنها به موارد فوق منتهی نمی‌شود. در سال 1977 میلادی دستگاه چاپ فشاری Printing Press توسط شرکت بنی لاندا ساخته شد، این دستگاه بعدها با سریع‌ترین دستگاه فتوکپی در جهان شناخته شد.

در سال 2010 بازار چاپ صنعتی دیجیتال حدود بیش از 225 میلیارد نسخه چاپی داشته است، این اعداد و ارقام از نظر ارزش مالی معادل 85.2 میلیارد دلار است. در طی 25 سال گذشته دستگاه‌های چاپ دیجیتال از نظر تعداد و نوع جوهر پیشرفت زیادی داشته و جایگزین چاپ کاغذ عکاسی رنگ نقره‌ای هالید شده‌اند.

تاریخچه چاپ دیجیتال در کشور ایران به سال 1373 خورشیدی بر می‌گردد. این روش چاپ صنعتی به نسبت کشورهای اروپایی در ایران قدمت زیادی ندارد، اما با این حال بلافاصله پس از ظهور توانست توجه چاپ صنعتی را به خود جلب کند.

 

تاریخچه چاپ صنعتی دیجیتال

تاریخچه چاپ صنعتی افست

چاپ افست از دیگر مهم‌ترین انواع چاپ صنعتی است. تاریخچه چاپ صنعتی افست به سال 1875 میلادی در کشور انگلستان برمی‌گردد. در سال 1875 میلادی شخصی به نام رابرت بارکلی توانست چاپ افست را اختراع کند، اما این پایان چاپ افست نبود. بعد از گذشت چندین سال ایرا واشنگتن نیز این روش چاپ صنعتی را توسعه داده و مورد توجه جهانیان قرار داد.

البته بعدها در کشور آلمان تکنولوژی چاپ افست پیشرفت کرده و امروزه نیز دستگاه‌های این روش چاپ صنعتی در کشور آلمان ساخته و صادر می‌شود.

امروزه چاپ افست بیشتر با عنوان چاپ لیتوگرافی افست شناخته می‌شود. این نوع چاپ عمدتا در فرایند چاپ انواع کتاب، روزنامه، مجلات، بروشور و سایر موارد در تیراژهای بالا مورد استفاده قرار می‌‌گیرد.

تاریخچه چاپ صنعتی سیلک

یکی دیگر از مواردی که در تاریخچه چاپ صنعتی و انواع آن باید مورد توجه قرار گیرد، تاریخچه چاپ سیلک است. این نوع روش چاپ امروزه یکی از مدرن‌ترین و پیشرفته‌ترین روش‌های چاپ صنعتی است. البته روش چاپ سیلک امروزه با نام چاپ سیلک اسکرین شناخته می‌شود.

تاریخچه چاپ صنعتی سیلک به چندین دهه پیش باز می‌گردد، بدین صورت که چاپ سیلک در دهه‌های پیشین با نام چاپ استنسیل است. چاپ سیلک که از گذشته بر روی پارچه‌ها انجام می‌شد نسخه پیشرفته روش‌های سنتی چاپ با گرته‌برداری و شابلون است. با دقت به تاریخ آثار باستانی چند صد هزار سال پیش می‌توان به وجود چاپ سیلک در نسخه‌های قدیمی پی برد. برای نمونه وجود نقوش مختلف روی دیواره‌ غارها برجسته‌ترین مدرک برای اثبات قدمت و تاریخچه چاپ صنعتی سیلک است.

در ظهور و تاریخچه چاپ صنعتی از نوع سیلک اسکرین بومیان جزایر فیجی نقش گسترده‌ای دارند. مردمان این جزایر در آن سال‌ها از برگ‌های درخت موز برای درست کردن شابلون استفاده کرده و سپس رنگ مورد نظر را روی این برگ‌ها فشار می‌دادند که در نهایت موجب چاپ طرح مورد نظر می‌شد.

در سال 1907 میلادی فردی به نام اورل اشتاین مدعی بود که هنر چاپ سیلک به چین باستان بر می‌گردد. این فرد مدارک کافی برای اثبات این ادعای خود داشت. برای نمونه در غارهای صد هزارساله بودای چین شابلون‌های مهروموم شده‌ای وجود داشتند، این آثار همگی نشان از وجود چاپ سیلک در چین باستان است.

 

 

تاریخچه چاپ صنعتی فلکسو

چاپ فلکسو با نام صنعتی فلکسو گرافی (FlexoGraphy) شناخته می‌شود. تاریخچه پاپ صنعتی از نوع فلکسو به سال 1890 میلادی مربوط می‌شود. در دهه 1890 میلادی نخستین دستگاه چاپ در کشور انگلستان در لیورپول توسط اشخاصی به نام بارون، بیبی و پسرانش ساخته شد.

حدود 10 سال بعد یعنی در دهه 1900 میلادی چاپخانه‌های معروف اروپایی با استفاده از صفحات لاستیک و آنیلین نفت مبنی بر جوهر با استفاده از این نوع چاپ صنعتی رشد و توسعه یافتند. البته این روند پیشرفت و رشد همچنان ادامه داشت، در سال 1920 میلادی بسیاری از دستگاه‌های چاپ فلکسو در کشور آلمان ساخته می‌شدند. این روش چاپ صنعتی امروزه در تمامی کشورهای اروپایی و همچنین آسیایی به خصوص ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تاریخچه چاپ صنعتی سیلک اسکرین

ریشه اصلی چاپ صنعتی سیلک اسکرین همان چاپ سیلک است. اما این روش چاپ صنعتی بعدها توسط اشخاص دیگری به شکلی بهینه‌تر و پیشرفته‌تر مورد استفاده قرار گرفت.

تاریخچه چاپ صنعتی از نوع سیلک اسکرین به 500 تا هزار سال بعد از میلاد مسیح بر می‌گردد. زمانی که پرو توسط اسپانیا اشغال شد، حاکمان و بزرگان اسپانیا مجذوب پارچه‌ها و نقش و نگارهای رنگارنگ پرو شدند. این امر باعث شد تا اسپانیایی‌ها به چاپ صنعتی سیلک اسکرین روی آورده و از این روش چاپ صنعتی به شکلی گسترده استفاده کنند، یکی از بهترین مدارک جهت اثبات این امر وجود چندین مجسمه شاخص و برجسته از کشور فرانسه در موزه قرون وسطایی در شهر نیویورک است.

مجموعه کیاما پرینت بزرگ‌ترین شرکت ارائه دهنده خدمات انواع چاپ صنعتی

حال که با تاریخچه چاپ صنعتی و انواع مختلف آن آشنا شدید بهتر است در مورد شرکت‌های امروزی ارائه دهنده خدمات چاپ صنعتی اطلاعات کاملی کسب کنید.

امروزه شرکت‌های بسیاری در زمینه چاپ صنعتی فعالیت دارند، اما تعداد انگشت‌شماری از آن‌ها خدمات گسترده‌ای در زمینه انواع چاپ صنعتی ارائه می‌دهند. شرکت کیاما پرینت از جمله شرکت‌هایی است که با تکیه بر نیروی مجرب و دستگاه‌های پیشرفته خود می‌تواند بهترین خدمات را در حیطه روش‌های مختلف چاپ صنعتی عرضه کند.

انواع خدمات چاپ در کیاما

چاپ در صنایع مختلف

چاپ لیبل در صنایع آرایشی بهداشتی

چاپ لیبل در صنایع دارویی

چاپ لیبل در صنایع شوینده

چاپ لیبل در صنایع شیمیایی و نفت

چاپ لیبل در صنایع غذایی

چاپ لیبل در صنایع نوشیدنی

نظرات (0)

فرم نظر

موقعیت کیاما روی نقشه