چاپ روی فلزات چگونه انجام می‌شود؟ + مهم‌‌ترین مزایای چاپ روی فلزات

چاپ روی فلزات

چاپ از جمله بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین دستاوردهای بشر در تمام ادوار است. این صنعت بزرگ و گسترده همواره با گذر زمان و توسعه علم پیشرفت بسیار چشمگیری داشته است، به گونه‌ای فرایند چاپ نوشته و نقوش مختلف از روی چوب و سنگ شروع شده و امروزه نیز روی انواع متریال از جمله فلز انجام می‌شود. چاپ روی فلزات امروزه بیشترین کاربرد را در صنعت چاپ دارد، چراکه متریال تعداد کثیری از محصولات در سرتاسر جهان از جنس فلز است.

چاپ روی فلز عمدتا در روی بسته بندی‌های نوشیدنی از نوع فلزی با تنوع طرح و رنگ بالایی انجام می‌شود. برای پی بردن به کاربرد بسیار گسترده صنعت چاپ فلز کافی است تا به ویترین فروشگاه‌های مواد غذایی نگاهی بیندازید.

چاپ روی فلزات چیست؟

در دنیای پیشرفته کنونی خوشبختانه صنعت چاپ مانند سایر صنایع دیگر رشد و توسعه قابل توجهی داشته است، به گونه‌ای که بر خلاف چندین دهه پیش اکنون هیچ گونه محدودیتی در متریال انتخابی برای ارائه خدمات چاپ وجود ندارد. چاپ روی فلز از جمله سخت‌ترین و در عین حال پیشرفته‌ترین روش‌های چاپ است که در طی چندین سال اخیر مورد توجه سیاری از افراد قرار گرفته است.

البته حددو دو دهه قبل برای ارائه خدمات چاپ روی فلزات از ورق‌‌های مسی استفاده می‌شد، اما بنا بر وجود برخی مشکلات و معایب در این نوع ورق‌ها با گذشت زمان ورق‌های آلومینیومی جایگزین ورق‌های مسی شدند.

چاپ روی فلز توسط چه دستگاهی و چگونه انجام می‌شود؟

عملیات چاپ روی فلزات در بسیاری از شرکت‌های پیشرفته و توسعه یافته‌ای چون کیاما پرینت توسط دستگاهی به نام فلت بد انجام می‌شود. علت اصلی استفاده از این نوع دستگاه پیشرفته امکان تولید طرح‌های بسیار باکیفیت با ماندگاری بالا روی متریال‌های فلزی به خصوص ورق‌های آلومینیومی است. به زبانی ساده‌تر با استفاده از این دستگاه فرایند چاپ روی فلز به صورت کاملا مستقیم انجام می‌شود.

در چاپ فلز از روش‌هایی چون چاپ تامپو، چاپ فلت بد و سایر روش‌های مربوطه استفاده می‌شود. در انجام چاپ روی فلزات با استفاده از دو روش فلت بد و تامپو همواره از لوازمی چون شابلون، فیکسچر، کلیشه و... استفاده می‌شود. دستگاه فلت بد در روش فلت بد چاپ فلز مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته در حالت کلی انجام چاپ روی فلزهای مختلف با استفاده از روش افست بسیار هزینه‌بر بوده و دور ریز زیادی دارد، به همین جهت بهترین روش برای ارائه این نوع خدمات چاپ استفاده از روش فلت بد و تامپو است.

شاید برای شما هم مانند بسیاری از افراد این سوال پیش بیاید که علاوه بر آلومینیوم چه متریال‌های فلزی دیگر در چاپ روی فلزات استفاده می‌شود؟ در این نوع از چاپ همواره از متریال‌هایی با قابلیت‌های ویژه چون فولاد بدون قلع و قلع الکترونیکی استفاده می‌شود.

موارد کاربرد چاپ روی فلز

چاپ روی فلزات در طی دو دهه اخیر بیشترین کاربرد را در صنعت چاپ و بسته بندی داشته است. از این روش چاپ عمدتا در موارد زیر استفاده می‌شود:

  • ساخت پرتره شهدا
  • ساخت تابلوهای مخصوص سر در شرکت‌ها و اداره‌های بزرگ
  • ساخت انواع تابلو راهنمایی و رانندگی
  • ساخت جعبه‌های فلزی لوکس و تزئینی
  • ساخت و تولید استندهای رومیزی
  • استفاده در دکوراسیون داخلی منازل و محیط‌های اداری برای زیباسازی هر چه بیشتر

مراحل چاپ روی فلزات

فرایند چاپ روی فلزات مراحل خاص و ویژه خود را داشته و برای بسیاری از محصولات فلزی این مراحل تقریبا یکسان است. عملیات چاپ روی انواع فلز با جنس‌های گالوانیزه، مس، آهن، نقره، طلا، آلومینیوم و... انجام می‌شود. مراحل چاپ روی فلز عبارت‌اند از:

  • مرحله پیشین چاپ
  • مرحله لاک زنی
  • مرحله چاپ
  • مرحله نهایی

مرحله پیشین چاپ

پیش از اینکه در مورد مراحل چاپ روی فلزات صحبت کنیم باید بگوییم که فرایند این روش از چاپ مانند چاپ روی ورق‌های کاغذی است. به عبارتی دقیقا مراحل چاپ روی کاغذ در این روش پیاده‌سازی می‌شود. پیش از آغاز فرایند چاپ فلز ابتدا زینک‌های مخصوص چاپ تهیه می‌شود. دستگاه مخصوص چاپ فلز با دستگاه چاپ کاغذ تنها در چگونگی قرارگیری سیلندرها تفاوت دارد. بدین گونه که در دستگاه چاپ فلز سیلندرها به صورت مستقیم و در دستگاه چاپ کاغذ سیلندرها به صورت مورب قرار می‌گیرند.

مرحله لاک زنی

دومین مرحله از چاپ روی فلزات مرحله لاک زنی است. این مرحله بیشتر در قوطی‌های فلزی کاربرد داشته و به منظور جلوگیری از فاسد شدن محتویات قوطی‌ها به کار می‌رود. لاکی که در این مرحله از چاپ روی فلزات انجام می‌شود در داخل کشور ایران نیز تولید می‌شود. البته یکی از نکات بسیار مهم در رابطه با این مرحله این است که تعداد لاک زنی بسته به ضخامت و نوع ورق فلزی متفاوت است.

برای نمونه در ورق‌هایی که برای بسته بندی محصولات غذایی استفاده می‌شوند باید بیشتر از دو بار فرایند لاک زنی روی آن‌ها انجام شود تا دچار اکسیداسیون نشوند. پس از اتمام فرایند لاک زنی روی متریال‌های فلزی، ورق‌ها به داخل کوره منتقل می‌شوند. البته دمای کوره اهمیت بسیاری در پخته شدن لاک دارد که برای هر لاک این دما متفاوت است. در اصل تعداد محدودی از شرکت‌های ارائه دهنده خدمات چاپ مانند کیاما پرینت به این مورد توجه کرده و تمامی اصول و قواعد مربوط به آن را رعایت می‌کنند.

 

چاپ متالایز

 

مرحله چاپ از مهم‌ترین مراحل چاپ روی فلزات

در این مرحله از چاپ روی فلزات باید پیش از انجام چاپ حتما فرایند چربی زدایی به صورت کاملا اصولی و حرفه‌ای صورت گیرد. به بیانی ساده‌تر بایستی ورق‌های فلزی کاملا تمیز شوند تا آلودگی‌های موجود در سطح آن‌ها از بین برود. هدف اصلی از انجام این کار بهبود و افزایش کیفیت چاپ تصاویر و متون است.

پس از انجام عملیات پاکسازی ورق‌های فلزی فرایند تخلیه بار الکتریکی نیز صورت می‌گیرد. در این فرایند تمامی بارهایی که مانع از چاپ می‌شوند به صورت کامل از بین می‌روند. بعد از انجام اقدامات فوق ورق‌های فلزی در داخل دستگاه مخصوص چاپ فلزات قرار می‌گیرند تا فرایند چاپ کامل شود.

دستگاه‌های چاپ فلز و تولید کننده لیبل‌های فلزی عموما دارای دو رنگ بوده و پس از انجام چاپ روی فلزات فرایند ورنی زنی نیز شروع می‌شود. اصطلاحا در این مرحله روی ورق‌های فلزی عملیات ورنی زنی انجام می‌شود.

مرحله نهایی چاپ روی فلزات

بعد از انجام شدن کلیه اقدامات ذکر شده ورق‌های فلزی که رنگ شده‌اند مجدد به داخل کوره هدایت می‌شوند. هدف از انجام این کار تثبیت رنگ ورق‌های فلزی و افزایش ماندگاری کیفیت آن‌ها است. ورق‌های فلزی بر روی زنجیرهای مخصوص در داخل کوره قرار می‌گیرند تا با نظم و آرایشی خاصی به داخل کوره منتقل شوند.

علت اصلی قرار دادن زنجیرهایی با فواصل مشخص نسبت به یکدیگر در داخل کوره عدم برخورد ورق‌های فلزی خیس با یکدیگر است. البته بخشی در انتهای کوره وجود دارد که برای خنک سازی ورق‌های فلزی پخته شده مورد استفاده قرار می‌گیرد. پس از اتمام فرایند خنک‌سازی ورق‌های فلزی، چاپ فلز مشتری نیز آماده تحویل است.

مهم‌ترین مزایای چاپ روی فلزات

چاپ روی فلزات نسبت به سایر روش‌های چاپ مزیت‌های بیشتری دارد. یکی از بزرگ‌ترین مزایای چاپ روی فلزات بخشیدن عمر و ماندگاری طولانی به متریال است. البته چاپ روی فلز نسبت به چاپ روی کاغذ مزیت‌های بیشتری دارد، برای نمونه در این روش به دلیل وجود براقیت کافی روی سطح متریال می‌توان در برخی از بخش‌های چاپ را با حذف زمینه سفید به شکل زیر نما طراحی کرد.

هدف از انجام این کار حذف کردن مرحله لاک زنی در چاپ روی فلزات است که در نهایت منجر به مراحل گردش تولید و کاهش هزینه‌های تولید و چاپ می‌شود. موسسه چاپ کیاما نیز از این راهکار برای کاهش قیمت خدمات چاپ روی فلز نیز استفاده می‌کند. از دیگر مزایای چاپ روی فلزات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برخورداری از مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل محیطی مخرب چون سرما، گرما، رطوبت و...
  • مقاومت بالا در برابر خط و خش
  • ماندگاری بالا
  • هزینه‌های کم چاپ و تولید
  • افزایش زیبایی محصول

کیاما پرینت پیشرو در صنعت چاپ و تولید لیبل

کیاما پرینت از جمله قدیمی‌ترین و معتبرترین شرکت‌های ارائه دهنده خدمات چاپ در داخل ایران است. این موسسه با بیش از 2 دهه سابقه فعالیت و درخشش در حوزه چاپ امروزه توانسته به یکی از مطرح‌ترین موسسه‌های خدمات چاپی تبدیل شود.

در شرکت کیاما پرینت کلیه خدمات مربوط به چاپ به خصوص چاپ روی فلزات از صفر تا صد (ارائه ایده و مرحله نهایی چاپ) با بهره‌گیری از دستگاه‌های پیشرفته روز دنیا و نیروی کار متخصص و مجرب انجام می‌شود.

افزون بر این موارد در کیاما پرینت عواملی چون کیفیت و مرغوبیت مواد اولیه‌ای چون ورق پلیت و آلومینیوم، لاک، ورنی و مواد مرکب حائز اهمیت بوده و از بهترین و باکیفیت‌ترین نوع این مواد اولیه در ارائه خدمات چاپ روی فلزات استفاده می‌شود. 

نظرات (0)

فرم نظر

موقعیت کیاما روی نقشه