تاثیر چاپ بر سلامت انسان و راهکارهای کاهش آن

تاثیر چاپ بر سلامت انسان

صنعت چاپ بنا بر جایگاه بسیار ویژه‌ای که امروز در جوامع بشری دارد، به بخش جدایی‌ناپذیری از صنایع مختلف تبدیل شده است. در واقع بخش عظیمی از نیازهای صنایع مختلف و مصرف‌کنندگان از طریق خدمات گسترده صنعت چاپ برطرف می‌شود. البته در عین اینکه صنعت چاپ مزایای بسیاری برای دنیا داشته است، تاثیرات مخربی هم بر سلامت انسان ممکن است داشته باشد. تاثیر چاپ بر سلامت انسان به یک قضیه جدی و به نوعی چالش تبدیل شده است. به همین دلیل در ادامه این مطلب قصد داریم تاثیر چاپ بر سلامتی انسان را بررسی کرده و برخی از راهکارهای کاهش این تاثیرات را معرفی کنیم.

اهمیت صنعت چاپ

امروزه شاهد کاربرد گسترده انواع دستگاه‌های چاپ یا همان چاپگرها در ادارات مختلف، مدارس، فروشگاه‌ها و از همه مهم‌تر شرکت‌های تولیدی هستیم. هدف اصلی از به کار بردن این دستگاه‌ها بهبود روند بسته بندی و تقویت پروسه بازاریابی و برندینگ است.

چاپ به نوعی بزرگ‌ترین و مفیدترین اختراع بشر در کل تاریخ بوده است که همگام با پیشرفت علم قابلیت تغییرپذیری را دارد. برای مثال امروزه می‌توان آثار چاپ دیجیتال را در بخش‌های مختلف مربوط به تجارت مشاهده کرد.

اثرات چاپ بر سلامتی انسان

تاثیر چاپ بر سلامت انسان موضوعی است که مورد توجه بسیاری از کارشناسان و بزرگان دو صنعت تجارت و پزشکی قرار گرفته است. همواره با بیان این موضوع سوالاتی از قبیل آیا چاپگرها برای سلامت انسان مضر هستند؟ چه موادی در چاپگرها وجود دارد که باعث آسیب رساندن به سلامت انسان‌ها می‌شود؟ و سوالات رایج دیگر نیز مطرح می‌شوند.

از دهه 1990 میلادی همواره فرضیه‌هایی مبنی بر تاثیر چاپ بر سلامت انسان وجود داشته است. مطالعات تخصصی صورت گرفته از آن زمان تا به امروز این نتایج را به دنبال داشته است که تونر استفاده شده در پرینترهای لیزری ترکیباتی مثل نانو ذرات فلزی  دارند کخ سرطان‌زا بوده و قابلیت انتشار در هوای محیط را دارند.

طبق تحقیقات صورت گرفته از سمت مرکز نانوتکنولوژی و نانو توکسیکولوژی قرار گرفتن طولانی مدت در معرض جوهر مخصوص چاپگرها منجر به بیماری‌های تنفسی، سیستم ایمنی و قلب و عروق می‌شود.

تونر چیست؟

در حین بررسی اثرات چاپ بر سلامتی انسان‌ها لازم است تا تونر مورد استفاده در چاپگرهای لیزری را معرفی کنیم. زیرا علت اصلی بروز برخی مضرات بر سلامت انسان استفاده از تونر در چاپگرها است. جوهری که در چاپگرهای لیزری استفاده می‌شود از نوع پودری بوده و تونر نام دارد. تونرها دارای کربن سیاه بوده و به علت وجود این ماده به عنوان ترکیبی سرطان‌زا شناخته می‌شوند. از خطرات سلامتی ذرات تونر می‌توان به موارد زیر پرداخت:

  • تحریک پوست: تماس مستقیم پدر تونر با پوست باعث بروز عارضه‌هایی چون بثورات و خارش می‌شود.
  • سوزش چشم: ذرات تونر بلافاصله پس از تماس با چشم منجر به بروز سوزش، قرمری و خارش در چشم می‌شوند.

ENP چیست و چه تاثیری بر سلامت انسان دارد؟

ENP به پلیمرهایی گفته می‌شود که از موادی چون سیلیکون، اکسید آهن، مس، منگنز و... تشکیل شده‌اند. این نوع از نانوذرات به دلیل سایز بسیار کوچکی که دارند، می‌توانند به راحتی به عمق ریه‌های انسان نفوذ کرده و سلامت او را به خطر بیندازند. علاوه بر این موارد ENPها می‌توانند وارد جریان خون شوند. زمانی که این دسته از پلیمرها با تونر ترکیب شوند می‌توانند میزان خطر آسیب رساندن به انسان را افزایش دهند.

خطرات سلامتی مواد VOCS (چاپ جوهر افشان)

در روش چاپ جوهر افشان عمدتا از جوهرهای مایع برای ایجاد تصاویر روی کاغذها استفاده می‌شود. این نوع جوهرها به دلیل داشتن ترکیبات آلی (VOCS) منجر به تهدید سلامت انسان می‌شوند. VOCSها از جمله مواد شیمیایی خطرناکی هستند که در دمای اتاق تبخیر شده و سلامت انسان‌ها را به خطر می‌اندازند. تاثیر سلامت بر چاپ انسان بیشتر در بحث مواد مورد استفاده در چاپگرها مورد بررسی قرار می‌گیرد. از جمله عوارض و خطرات این دسته از مواد بر سلامت انسان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشکلات تنفسی: استنشاق این دسته از مواد مورد استفاده در چاپگرها باعث بروز مشکلاتی چون سرفه، خشکی گلو و تحریک گلو می‌شود.
  • عوارض عصبی: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این مواد موجب سرگیجه و سردرد می‌شود.

خطرات و مشکلات چاپ سه بعدی بر سلامت انسان

چاپ سه بعدی جدیدترین تکنولوژی است که در صنعت چاپ به کار می‌رود. به علت انتشار نانوذرات و مواد شیمیایی در فرایند چاپ توسط این روش همواره مشکلاتی در سلامت انسان به وجود می‌آید. برای مثال بدون استفاده از مواد ایمنی ممکن است فرد دچار بیماری‌های تنفسی و آلرژی‌های پوستی شود.

راهکارهای کاهش تاثیر چاپ بر سلامت انسان

در مطالب فوق از اثرات چاپ بر سلامتی انسان به صورت کامل سخن گفتیم. حال نوبت آن است که برخی از بهترین و موثرترین راهکارهای کاهش تاثیر چاپ بر سلامت انسان را معرفی کنیم. یکی از بهترین و ساده‌ترین راهکارها افزایش سطح ایمنی کار است.

استفاده از لوازم ایمنی چون دستکش باکیفیت، ماسک فیلتردار و لباس‌های ایمنی پوششی باعث می‌شود تا میزان نفوذپذیری مواد مربوط به دستگاه‌های چاپ به مقدار زیادی کاهش یابد. هر چقدر بیشتر این نکات ایمنی را رعایت کنید کمتر در معرض آسیب و خطرات ناشی از چاپ قرار خواهید گرفت.

استفاده از جوهرهایی با VOC کم

یکی از راهکارهای تخصصی برای کاهش تاثیر چاپ بر سلامت انسان استفاده از جوهرهایی با میزان VOC کمتر است. همچنین به هنگام کار با چنین جوهرهایی بهتر است از تهویه مناسب در محیط استفاده کنید. همچنین در چنین مواقعی بهتر است مدت زمان کمتری را در مجاورت دستگاه چاپگر سپری کنید. البته امروزه تعداد معدودی از شرکت‌های خدماتی چاپ نظیر کیاما پرینت در عین ارائه خدماتی باکیفیت تمامی استانداردهای ایمنی را در پروسه‌‌های چاپ رعایت می‌کنند.

سخن پایانی

تاثیر چاپ بر سلامت انسان از جمله مباحثی است که باید به شکلی دقیق‌تر مورد بررسی قرار گیرد. اما هیچ نگرانی در مورد این قضیه نبوده و با رعایت موارد گفته شده به خصوص نکات ایمنی همچون استفاده از ماسک و دستکش می‌توان تا حد بسیار زیادی از آسیب‌های این صنعت بر سلامت انسان جلوگیری کرد.

در حال حاضر شرکت‌های معتبر و مطرحی چون کیاما پرینت از بهترین و پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها برای ارائه خدمات چاپ استفاده کرده و کلیه الزامات و نکات ایمنی را رعایت می‌کنند تا کمترین آسیب بر سلامت انسان و حتی محیط زیست وارد شود.

نظرات (0)

فرم نظر

موقعیت کیاما روی نقشه