ایمنی چاپخانه یا هر صنعت دیگری یکی از ملزوماتی است که صاحبان کسب و کار باید به شکل کامل با آن آشنا بوده و آن را رعایت کنند. در عصر حاضر صنعت چاپ به عنوان یکی از حوزههای مهم و برجسته اقتصاد جهانی شناخته میشود که در فرآیند تولید محصولات چاپی از جمله کتب، مجلات، بستهبندیها و موارد متنوع دیگر نقش کلیدی ایفا میکند. با این حال همچون هر صنعت دیگری، صنعت چاپ نیز با چالشها و خطرات مختلف ایمنی کار و ایمنی چاپخانه مواجه است که نیازمند اجرای استانداردها و آییننامههای ایمنی مشخص است.
ایمنی کار در صنایع چاپ از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ زیرا کارکنان در این حوزه برای انجام وظایف خود با ماشینآلات پیشرفته، مواد شیمیایی و ابزارهای متنوع سروکار دارند. بر همین اساس هم تأمین ایمنی فردی و جلوگیری از حوادث و بیماریهای شغلی نیازمند یک آیین نامه ایمنی است که در ادامه این آیین نامه و جزئیات آن را بیشتر شرح میدهیم.
صنعت چاپ به فعالیتهایی اطلاق میشود که به تولید انواع چاپ مرتبط باشد. این صنعت از فرآیندها و تکنولوژیهای مختلفی برای ایجاد تصاویر و متون بر روی سطوح مختلف استفاده میکند. این فعالیتها شامل چاپ کتاب، مجله، روزنامه، بستهبندی، لیبل، تبلیغات و سایر محصولات چاپی میشود. صنعت چاپ از زمان اختراع چاپگرها و کاغذ تا کنون تاریخچه طولانی و پرتلاشی را پشت سر گذاشته است. اولین روشهای چاپ مانند چاپ با دست از اواخر قرن ۱۴ تا اوایل قرن ۱۵ میلادی بوده و با اختراع چاپگرهای حروف متحرک توسط یوهانس گوتنبرگ در قرن ۱۵ صنعت چاپ به سرعت توسعه یافته است.
همانطور که قبلا هم اشاره شد ایمنی در صنایع چاپ بسیار مهم است زیرا این صنعت ممکن است با خطرات مختلفی مواجه شود که ممکن است برای کارگران و سایر افراد مرتبط با آن خطرآفرین باشد. در زیر چند نکته مرتبط با ایمنی چاپخانهها و کار در صنعت چاپ را مطرح میکنیم:
در ادامه هریک از این موارد را به شکل کامل شرح میدهیم.
اطمینان از استفاده کامل از تجهیزات ایمنی مانند کلاه، عینک، ماسک و دستکش همچنین ارتقای تجهیزات بهروز و مطابق با استانداردهای ایمنی در صنعت چاپ و حفظ ایمنی چاپخانه از اهمیت ویژهای برخوردار است. تجهیزات ایمنی مهمترین مورد از آیین نامه ایمنی چاپخانه است که با رعایت کامل آن درصد بسیار بالایی از خطرات موجود در این کار مهار میشود.
در هر کاخانهای باید مسئول ماهری حضور داشته باشد تا در هامن ابتدای کار آیین نامه ایمنی و نکات مربوط به آن را به کارگران توضیج دهد. ارائه آموزشهای ایمنی به کارگران در زمینه استفاده صحیح از تجهیزات و ماشینآلات وآگاهی دادن به آنها در مورد خطرات مختلف مرتبط با مواد شیمیایی، گرما، گرد و غبار و... بسیار حیاتی است.
بدون شک یکی دیگر از مهمتری نکات ایمنی در رابطه با آیین نامه ایمنی چاپخانه، ذخیرهسازی صحیح مواد شیمیایی و استفاده از آنها با توجه به دستورالعملها واطمینان از ایمنی در هنگام تخلیه و استفاده از مواد است. لازم به ذکر است که برخی از مواد شیمیایی مورد استفاده در صنعت چاپ برای سلامتی بخشهای مختلف بدن مضر هستند و باید نکات ایمنی لازم برای استفاده از آنها به شکل کامل رعایت شود.
استفاده از سیستمهای مکانیکی یا تهویه مصنوعی برای کاهش گرد و غبار در محیط کار و همچنین ارتقا و نظارت بر تجهیزات جلوگیری از گرد و غبار علاوه بر اینکه ایمنی کار چاپ را بالاتر میبرد، موجب افزایش دقت و کیفیت کاز نیز میشود.
منظور از این بخش نصب و نگهداری دستگاههای اطفای حریق در محیطهای خطرناک و نیز آموزش کارکنان در خصوص استفاده از تجهیزات اطفای حریق است. با توجه به وجود مواد آتشزا مانند انواع رنگها در صنعت چاپ، رعایت نکات ایمنی مربوط به اطفای حریق در آیین نامه ایمنی چاپخانه بسیار مهم است.
برای بالا بردن ایمنی چاپخانهها باید زمانهای مشخصی برای استراحت به منظور جلوگیری از خستگی و کاهش تمرکز کارکنان و ارتقای شرایط زیستی و راحتی در محیط کار در نظر گرفته شود.
نظارت بر دقت و کارکرد ماشینآلات و اطمینان از عملکرد صحیح آنها و آموزش به کارکنان در مورد استفاده صحیح از ماشینآلات و دستگاهها اهمیت بالایی در صنعت چاپ و چاپخانهها دارد. بخش بزرگی از اتفاقات مخرب و صدماتی که در صنعت چاپ اتفاق میافتد، مربوط به ماشینآلات خراب یا استفاده غیر ایمن از آنهاست.
توصیه میشود که برای ارتقای فرهنگ ایمنی در سازمان و ترویج شیوههای ایمنی در محیط کار و ایجاد مکانیزمهای گزارشدهی و پیشنهادات برای بهبود ایمنی، صاحبان کار با کارکنان چاپخانهها روابط مناسبی داشته باشند.
اجرای بازرسیهای دورهای بر روی تجهیزات و محیط کار به منظور شناسایی و رفع خطرات از مهمترین بندهای موجود در آیین نامه ایمنی در صنعت چاپ است. این کار از وقوع خطرات تا حد بسیار زیادی جلوگیری میکند.
منظور از این بخش پیگیری مداوم از عملکرد ایمن و اعمال تغییرات به منظور بهبود مستمر ایمنی چاپخانه است.
حفظ و ارتقای ایمنی در صنعت چاپ نقش بسیار مهمی در بهبود شرایط کار و حفظ سلامت کارکنان دارد. توجه به استانداردها و راهکارهای ایمنی، همکاری کارفرما و کارکنان و پیگیری مستمر میتواند بهبود مستمری در ایمنی کار نیز به دنبال داشته باشد. در ادامه بندهای موجود در آیین نامه ایمنی صنعت چاپ را بیان میکنیم.
در بسیاری از کشورها آییننامهها و استانداردهای ایمنی و بهداشت حرفهای برای ایمنی چاپخانه ها تدوین شده است. این استانداردها و آییننامهها معمولا توسط سازمانها یا ادارات مربوط به ایمنی و بهداشت کار تدوین شدهاند و به منظور تضمین ایمنی کارکنان در این صنعت به کار میروند. مهمترین بندهای موجود در این آییننامهها را در ادامه بررسی میکنیم.
ماده 1: کارگران باید پیش از آغاز کار، دورههای آموزشی مرتبط با کار با ماشینها و همچنین آموزشهای ایمنی را فرا گیرند.
ماده 2: نصب حفاظ اطراف ماشینهای چاپ، جهت جلوگیری از سقوط افراد از آنها الزامی است.
ماده 3: حفاظات مناسب در قسمتهای ماشینهایی که دارای ابزار حرکت رفت و برگشتی هستند باید نصب شوند تا از برخورد کارگران جلوگیری کنند.
ماده 4: از حفاظ ایمن و کارآمد برای قسمتهای گردنده ماشینها باید استفاده شود.
ماده 5: سیستم حفاظ ماشینها باید دارای امکاناتی باشد که در صورت باز شدن حفاظ، ادامه کار ماشین امکانپذیر نباشد.
ماده 6: از به کار بردن حفاظهایی که لبههای تیز و برنده دارند باید جلوگیری شود.
ماده 7: دور اطراف نردبانها، سکوهای کار و قسمتهایی از ماشینها که ممکن است خطر سقوط از آنها وجود داشته باشد باید طبق آییننامه ایمنی کار در ارتفاع از نردههای حفاظتی ایمن استفاده شود.
ماده 8: از کلید یا ابزارهایی مناسب برای توقف اضطراری در ماشینها استفاده شود.
ماده 9: برای این که کارکنان راحتتر دستورالعملهای ایمنی در نظر گرفته شده با هر ماشین را ببینند، بهتر است جای مناسبی برای آنها در نظر گرفته شود.
ماده 10: پس از استفاده از کلید قطع اضطراری در ماشینها باید شروع دوباره و راهاندازی آن به صورت دستی از طریق کلید اصلی صورت بگیرد.
ماده 11: کارفرما ملزم است بهطور دائمی از صحت عملکرد حفاظها، میکروسوئیچها، کلیدهای قطع و وصل، کلیدهای قطع اضطراری و به طور کلی تجهیزات حفاظتی ماشینها اطمینان حاصل کند؛ به گونهای که احتمال وقوع حوادث به حداقل برسد.
با توجه به اینکه صنعت چاپ مانند هر صنعت دیگری دارای خطرات و تهدیداتی در محیط کار و فعالیت برای کارکنان و محیط است، استانداردها و آیین نامه ایمنی چاپخانه برای آن در نظر گرفته شده است که برعایت آنها موجب جلوگیری از خطرات موجود شده و سلامت کارکنان را تضمین میکند. در این مقاله به شکل کامل در مورد نکات ایمنی موجود در آیین نامه ایمنی در صنعت چاپ توضیح داده شد.
نظر شما برای مجموعه چاپ کیاما ارزشمند است!
در نظرسنجی کیاما شرکت کرده و ما را در بهبود کیفیت خدمات خود یاری نمایید.
برای شرکت در نظر سنجی کلیک کنید
نظرات (0)
فرم نظر